Merituulivoimalla merkittäviä vaikutuksia talouteen ja työllisyyteen, Tahkoluoto Offshoren tuore selvitys kertoo
Tahkoluoto Offshore Oy:n tuore selvitys syventää ymmärrystä merituulivoimainvestointien merkityksestä talouteen ja työllisyyteen sekä alueellisella että kansallisella tasolla Suomessa. Tutkimuksen kohteena olevan merituulivoimahankkeen vaikutus bruttokansantuotteeseen arviointijakson aikana on 6,8 miljardia euroa ja työllisyysvaikutus kotimaisessa arvoketjussa yli 18 000 henkilötyövuotta.
Tahkoluoto Offshore Oy:n tilaama tutkimus selvitti suunnitteilla olevan Tahkoluodon merituulipuiston laajennushankkeen suoria ja välillisiä talousvaikutuksia merituulivoiman eri vaiheissa hankekehityksestä rakentamiseen, tuotantoon ja purkuun asti. Materiaalina käytettiin sekä laajennushankkeen suunnitelmia että tuotannossa olevan, vuosina 2010 ja 2017 valmistuneen Tahkoluodon merituulipuiston toteutumia. Tavoitteena oli syventää käsitystä merituulivoiman vaikutusten laajuudesta alueellisesti ja kansallisesti. Tutkimus perustuu panos-/tuotosmalliin (EEMRIO) ja sen toteutti taloudellisten vaikutusten mallintamisen asiantuntijayritys Alarauho Oy.
Tutkimuksen mukaan Tahkoluodon merituulipuiston laajennushanke luo noin viidenkymmenen vuoden arviointijakson aikana liikevaihtoa 8,6 miljardia euroa ja arvonlisäystä 6,3 miljardia euroa. Investointeja syntyy 2,5 miljardin euron edestä. Vaikutus bruttokansantuotteeseen on 6,8 miljardia euroa, ja työvoiman kysyntää muodostuu yli 18 000 henkilötyövuotta. Verokertymä on suuruudeltaan noin 2 miljardia euroa ja koostuu kiinteistöveroista, kunnallisveroista, yhteisöveroista, tuloveroista, tuote- ja tuotantoveroista sekä arvonlisäveroista. Laskelma perustuu oletukseen, että merituulivoiman kiinteistövero tullaan muuttamaan samalle tasolle maatuulivoiman kanssa.
”Merituulivoimainvestoinneilla on merkittävät suorat sekä kerrannaisvaikutukset, ja ne tuovat alueellisesti ja valtakunnallisesti työtä, tuloja ja veroja. Mittavat uusiutuvan sähkön hankkeet myös mahdollistavat vihreän siirtymän kulutushankkeet. On tärkeää luoda edellytykset sekä vetytalouden investoinneille ja vedyn käytön kasvulle liikenteessä ja teollisuudessa että tuotannon investoinneillekin, jotta vihreä siirtymä saa lisää vauhtia”, sanoo Petri Mikola, Tahkoluodon laajennushankkeen projektijohtaja.
Tutkimus selvitti merituulivoimahankkeen ja -tuotannon aiheuttamaa kokonaisliikevaihtoa, arvonlisäystä, verokertymää, investointien suuruutta sekä vaikutusta työllisyyteen ja bruttokansantuotteseen. Laskelmissa on huomioitu sekä suorat taloudelliset vaikutukset että merituulivoimasta muille toimialoille aiheutuvat kerrannaisvaikutukset ja kulutuksen kerrannaisvaikutukset, kuten kasvaneista palkansaajakorvauksista syntyvä uuden kulutuksen tyydyttämiseksi tarvittava uusi taloudellinen toiminta.
Tahkoluodon merituulipuiston laajennushanke koostuu neljästäkymmenestä voimalasta, joiden teho on noin 15 megawattia ja vuosituotannon arvioidaan olevan noin 1800–2600 gigawattituntia. Laajennushankkeen omistaa Tahkoluoto Offshore Oy ja sitä kehittää Arenso Oy.
Lisätietoja antaa
Aluetalousvaikutusselvitys: Projektipäällikkö Panu Piirtola, puh. 040 655 1315, panu.piirtola@arenso.fi
Tahkoluodon merituulipuiston laajennushanke: Projektijohtaja Petri Mikola, puh. 040 832 9288, petri.mikola@arenso.fi

Tahkoluoto Offshore Oy vastaa Tahkoluodon merituulipuiston laajennushankkeesta. Yhtiö perustettiin syyskuussa 2024, kun hanketta aiemmin kehittänyt Suomen Hyötytuuli Oy toteutti kokonaisjakautumisen. Jakautumisen yhteydessä Suomen Hyötytuulen tuulipuistot ja maatuulihankkeet siirtyivät uudelle Suomen Hyötytuli Oy:lle ja Tahkoluodon laajennushanke Tahkoluoto Offshorelle. Entisen Suomen Hyötytuulen henkilöstö siirtyi Arenso Oy:lle, joka tarjoaa tuulivoiman elinkaaripalveluita Tahkoluoto Offshorelle ja Suomen Hyötytuulelle ja vastaa näiden tuuvoimatuotannon operoinnista ja kehityksestä.